Zondag 15 maart: Vierde zondag van de 40 dagen tijd Vorige Volgende

Zondag 15 maart: Vierde zondag van de 40 dagen tijd

In deze 40-dagentijd volgen we het project van de protestantse kerk, met als thema “Open je handen”.
De basis van alle schikkingen is een stronk waarop twee handen van metaaldraad zijn bevestigd. Deze handen hebben een dubbele betekenis. Ze staan voor de handen van God, soms nauwelijks merkbaar, om op een ander moment als sterk en dragend ervaren te worden.Tegelijk zijn Gods handen ook onze handen. Jezus is daarbij de mens bij uitstek die Gods dragende en delende handen zichtbaar heeft gemaakt. In navolging van Hem worden wij geroepen om na te denken waar onze handen kunnen delen, troosten of helen.

Psalm 122
Vandaag is het de vierde zondag van de veertigdagentijd. Dit is de zondag waarop al iets van Pasen doorbreekt. De psalmist bezingt de vreugde van het gaan naar het huis van de Heer. Hij zingt over het verlangen naar vrede en rust. Jezus laat zien wat vrede en rust in het dagelijks leven betekenen door veel mensen te eten te geven. Hij breekt en deelt uit: vijf broden en twee vissen blijken meer dan genoeg te zijn. Zijn handen laten zien dat delen betekent dat er licht doorbreekt, dat het blijdschap geeft en geluk.
De roze kleur geeft het komende licht aan van Pasen. Het delen van de vijf broden en twee vissen is uitgebeeld door middel van vijf vaasjes gevuld met lichtroze bloemen en twee vaasjes gevuld met donkerroze bloemen.

Licht
breekt door
waar liefde gedeeld wordt
brood en vis
voedsel om te leven
handen die uitgestoken worden
naar elkaar

God
dat onze handen
delen
van hetgeen we
ontvangen hebben